За лазерните процедури за отстраняване на татуировки и перманентен грим през лятото

0

Правят ли се лазерни процедури за отстраняване на татуировки и перманентен грим през лятото?

Лятото е сезонът, когато искаме да покажем кожата си в най-добрата й светлина. Но какво да правим, ако имаме татуировка или перманентен грим, който ни пречи да се чувстваме комфортно и уверено? Дали можем да се освободим от тях с помощта на лазерната технология и дали това е безопасно през лятото?

Отговорът е да, лазерното премахване на татуировки и перманентен грим е възможно и през лятото, но изисква спазването на някои важни правила и препоръки. В тази статия ще ви разкажем повече за тази процедура, как работи, какви са разликите между аблативен и неаблативен метод и как да се подготвите и грижите за кожата си след нея.

Как работи лазерното премахване на татуировки и перманентен грим?

Лазерното премахване на татуировки и перманентен грим е процес, при който лазерен апарат излъчва кратки импулси от светлина, които проникват в кожата и разбиват пигментните частици на микроскопични фрагменти. Тези фрагменти се абсорбират от имунната система на организма и се изхвърлят по естествен път. С всяка следваща сесия пигментът се избледнява, докато напълно изчезне или стане почти незабележим.

Какви са разликите между аблативен и неаблативен метод?

За лазерно премахване на татуировки и перманентен грим се използват два основни метода: аблативен и неаблативен.

 • Аблативният метод означава, че лазерът премахва пигмента заедно с горния слой на кожата (епидермиса). Това води до образуването на рани или корички, които трябва да зараснат. Този метод е по-агресивен, но по-бърз и ефективен за премахване на дълбоки или ярки цветове.
 • Неаблативният метод означава, че лазерът премахва пигмента без да поврежда горния слой на кожата. Това означава, че няма рани или корички, а само зачервяване или оток, които изчезват бързо. Този метод е по-благ, но по-бавен и изисква повече сесии за премахване на дълбоки или ярки цветове.

Как да се подготвим за лазерното премахване на татуировки и перманентен грим?

Преди да се подложите на лазерното премахване на татуировки и перманентен грим, трябва да се консултирате с квалифициран лекар или козметолог, който ще оцени състоянието на кожата ви, вида и цвета на пигмента и ще ви препоръча най-подходящия лазерен апарат и метод за вас. Също така, трябва да спазвате следните правила:

 • Не излагайте зоната на слънце или солариум поне две седмици преди процедурата. Слънчевите лъчи могат да предизвикат хиперпигментация или хипопигментация на кожата след лазерното лечение.
 • Не ползвайте кремове, лосиони, масла или други продукти за кожата в зоната на процедурата поне 24 часа преди нея. Тези продукти могат да съдържат химически съставки, които могат да реагират с лазерното лъчение и да предизвикат неочаквани ефекти.
 • Не бръснете, епилирайте или издърпвайте космите в зоната на процедурата поне 48 часа преди нея. Това може да раздразни кожата и да повлияе на ефективността на лазерното лечение.
 • Не приемайте аспирин, антикоагуланти или други лекарства, които могат да разредят кръвта поне 72 часа преди процедурата. Това може да увеличи риска от кървене или синини след лазерното лечение.

Как да се грижим за кожата си след лазерното премахване на татуировки и перманентен грим?

След лазерното премахване на татуировки и перманентен грим, трябва да следвате инструкциите на вашия лекар или козметолог и да спазвате следните правила:

 • Избягвайте излагането на зоната на слънце или солариум поне шест седмици след процедурата. Слънчевите лъчи могат да предизвикат хиперпигментация или хипопигментация на кожата след лазерното лечение.
 • Носете широкополна шапка, слънчеви очила или друга защитна дреха, ако трябва да излезете навън. Също така, нанасяйте слънцезащитен крем с фактор SPF 30 или повече всяка два часа.
 • Не докосвайте, не драскайте, не стискайте или не раздразнявайте зоната на процедурата. Това може да предизвикате инфекция, застой на пигмента или остатъчни белези.
 • Не бръснете, епилирайте или издърпвайте космите в зоната на процедурата поне две седмици след нея. Това може да раздразни кожата и да повлияе на процеса на зарастване.
 • Нанасяйте антибактериален крем или гел в зоната на процедурата два пъти на ден за първите няколко дни. Това ще помогне за предотвратяване на инфекция и ускоряване на зарастването.
 • Прилагайте ледени компреси или хладни облоги в зоната на процедурата за първите 24 часа. Това ще помогне за намаляване на зачервяването, отока и болката.
 • Пийте много вода и хранете се здравословно. Това ще подпомогне имунната система и ще ускори изхвърлянето на пигмента от организма.

Лазерното премахване на татуировки и перманентен грим е съвременна и ефективна процедура, която може да ви помогне да се освободите от нежелани изображения или цветове на кожата ви. Ако сте решили да се подложите на тази процедура, изберете качествена и сертифицирана клиника, която разполага с професионално оборудване и персонал. Спазвайте всички препоръки за подготовка и грижа за кожата си преди и след процедурата. И най-важното, бъдете търпеливи и последователни, защото резултатите не са моментални, а се появяват постепенно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X