Какво да очаквате след лазерно премахване на татуировки и перманентен грим?

0

Лазерното премахване на татуировки и перманентен грим е все по-популярна процедура, която помага за заличаване на нежеланите пигменти. След процедурата може да се наблюдава леко подуване, побеляване и зачервяване около зоната на третиране. В тази статия ще разгледаме причините за тези реакции и ще ви представим няколко интересни факта за процеса.

Какво се случва с кожата след лазерно премахване на пигмент?

 1. Термичен ефект Лазерната енергия се абсорбира от пигмента в татуировката или перманентния грим, което води до рязко нагряване и разрушаване на пигментните частици. Това предизвиква локализирано термично увреждане на тъканите около пигмента.
 2. Физическа реакция
  • Подуване (Едем): В отговор на термичното увреждане, кръвоносните съдове в зоната се разширяват, което води до увеличен приток на кръв и следователно до подуване. Това е естествена защитна реакция на тялото срещу увреждане.
  • Побеляване: Побеляването на кожата, известно още като „фростинг“ (frosting), се дължи на образуването на микроскопични газови мехурчета под повърхността на кожата, когато лазерната енергия нагрява и разрушава пигмента. Това е временен ефект и обикновено изчезва след няколко минути до часове.
   • Зачервяване (Еритема): Зачервяването около зоната на лазерното третиране е резултат от възпалителната реакция на тялото към термичното увреждане. Кръвоносните съдове в кожата се разширяват, за да позволят по-голям приток на кръв и бели кръвни клетки към зоната, което спомага за заздравяването.
 3. Имунна реакция След разрушаването на пигментните частици от лазера, имунната система започва процеса на отстраняване на тези частици. Макрофагите (вид бели кръвни клетки) поглъщат разбитите частици мастило и ги транспортират до лимфната система за елиминиране от тялото. Това може да предизвика временна възпалителна реакция, която допринася за подуването и зачервяването.

Интересни факти за лазерното премахване на татуировки и перманентен грим

 1. Скоростта на нагряване е ключова: Колкото по-бързо лазерът загрява едната страна на частицата, толкова по-вероятно е тя да се разруши. Това прави процеса по-ефективен и минимизира увреждането на кожата.
 2. Нанотехнологията в действие: Лазерите, използвани за премахване на татуировки и перманентен грим, работят в наносекунди, което позволява прецизно и бързо разграждане на пигмента.
 3. Постоянно избледняване: Процесът на премахване на татуировка не е мигновен. Отнема време за имунната система да отстрани разрушените пигментни частици, което означава, че татуировката избледнява постепенно с всяка следваща сесия.

Заключение

Лазерното премахване на татуировки и перманентен грим е ефективен метод за заличаване на нежеланите пигменти. Лекото подуване, побеляване и зачервяване след процедурата са нормални реакции на кожата и обикновено са временни. Ако обмисляте такава процедура, важно е да знаете какво да очаквате и как вашата кожа реагира на лечението.

За повече информация и записване за процедури, свържете се с нас или посетете нашия сайт.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X